Mijn account

magic the gathering, is het alles waard?

Magic: the Gathering (goed geschreven), oftewel MTG, oftewel veel geld uitgeven, oftewel salty spelers, huilen, woede-uitbarstingen, onnodig politiek geneuzel, spontane competitie en nog veel meer geld uitgeven. Of hadden we dat laatste al benoemd? Aaahhh… de herinneringen aan de keukentafel waar je samen met jouw vrienden je eerste Planeswalker speelde en dacht dat Murder de beste target destroy kaart was. Terugkijkend zal je waarschijnlijk, net als velen, een gevoel van nostalgie overkomen. Je dubbelsleeved die veel te dure Force of Will waarvan je altijd zei: “Ik ga nóóit meer dan 10 euro aan een kaart uitgeven!”. Maar, is het dit allemaal waard? Is het écht fun om jouw vrienden ervan proberen te overtuigen dat jij écht niet de bedreiging bent? Is het, het waard om continu meer en meer kaarten te bestellen (lees: duurder en duurder). Want ja, het powerlevel van jouw speelgroep gaat omhoog, dus je moet mee. Toch?

Laten we bij het begin beginnen, terug naar die keukentafel. Magic: the Gathering. Voor ons valt de meest gespeelde TCG ter wereld op te splitsen in twee gedeeltes waarvan het gedeelte achter de : de meest belangrijke is, the gathering. Ooit heb je voor het eerst de achterkant van een kaart gezien terwijl een speler, wellicht op video, in een magazine, bij vrienden of op een afbeelding, veel te zelfverzekerd zat te glimlachen. Terwijl hij óf zij zich klaarmaakte voor een allesbeslissende spreuk, dacht jij: “dit wil ik ook”. Misschien onbewust en wellicht zelfs ongewenst, maar je dacht het wel. Dat kleine stemmetje waar wij allemaal mee te maken hebben gehad.

En daar begon jouw reis, jouw onderzoek. Talloze uren besteedde je aan “research” naar het juiste format, de juiste kleurencombinatie en de juiste kaarten. Ook jij wilde zo zelfverzekerd zijn (en stiekem zelfs overheersend). Wij oordelen niet! Het mooie is dat je tijdens jouw reis van links naar rechts bent gevlogen qua gedachtes. Gedachtes als “Wit? Groen? Meehh… Ik wil duisterder! Zwart!” óf “Ik wil vooral mijn spel spelen en zijn spel voorkomen, dus blauw!” komen je vast bekend voor. Voordat je het door had gleed je als een Tragic Slip zo in de welbekende void die iedere MTG speler kent. En niet veel later zat je daar, aan de keukentafel, zonder playmat óf sleeves met véél te enthousiaste medespelers jouw eerste Magic: the Gathering potje te spelen. Ach, de regels deden er nog niet toe en sorcery speed betekende gewoon in iemand anders beurt spelen, maar wat heb je gelachen. En toen je een paar uur later drie keer had gewonnen en zeventien keer had verloren wist je het zeker: “dit is mijn hobby!”. Ja, dat gevoel is nou The Gathering. Het was pas veel later dat je kennis maakte met de banned list (auw, geen Grieselbrand in mijn Demons deck?) , andere formats zoals EDH/Commander, en die drempel van max € 10,- voor karton verlegde naar € 100,- voor karton. The Gathering veranderde in Magic: the Gathering. En dat eerste gedeelte is vaak ook waar het probleem ligt. Zeker als nieuwe speler is het lastig om bij te blijven met alle nieuwe releases en mechanics.

De trouwe karakters zoals Liliana, Chandra en Gideon worden aangevuld met legio aan legendary creatures (want EDH/Commander) en reprints zorgen niet meer voor een heftige price drop. Want sinds Wizards of the Coast onderdeel is geworden van Hasbro is The Gathering letterlijk het tweede gedeelte geworden. Waar lore voorheen maanden duurde ben je tegenwoordig aan het unboxen en staan de spoilers van de volgende set alweer klaar. Het is iedere dag de vraag: “wat komt er uit?”. Vergelijk je gevoel van Thrones of Eldraine maar met Streets of New Capenna. Van welke set (als je al speelde toen) weet je nog meer? Juist. The Gathering is het zijwiel geworden maar dat gevoel is wel waar de hobby voor staat. Want, ondanks dat je waarschijnlijk na iedere bestelling weer moet sparen of na iedere spoiler weer klaagt, leg je aan de keukentafel tóch graag jouw nu wel gesleevde kaarten klaar op een prachtige playmat aangevuld met diverse dobbelstenen voor leven, counters en planeswalkers. Je vrienden komen binnen, het bier staat koud, de borrelhapjes volgen snel en voor je het weet roep je weer: “Ja, maar ik ben helemaal niet de bedreiging!”. Voor je het weet ben je weer aan het bouwen aan jouw volgende deck, kijk je weer eindeloos filmpjes over deckbuilding of geniet je gewoon van de honderden content creators tegenwoordig. Heb je overigens al MTG Arena getest? Ja… de drang naar The Gathering is dat kleine stemmetje… onverslaanbaar, soms ongewenst en tijdelijk afwezig, maar altijd terugkomend.

And we love it.
En precies daarom… omdat je stiekem teveel houdt van de hobby, net als wij, is het antwoord op de vraag of Magic: the Gathering alles waard is volmodig JA.

5 reacties

  1. Haha, mooi artikel! Inderdaad herkenbaar. De snelheid waarmee Wizards nieuwe producten uitbrengt heeft me nog niet het plezier in het spel zelf doen verliezen, maar ik vind het wel echt jammer dat er met zo’n grote snelheid nieuwe kaarten op de markt komen. Het is alleen bij te houden als je er veel tijd in steekt en daar heb ik geen zin in. (En al die nieuwe legendaries geven me stress, want ik wil met de helft een EDH deck bouwen ;P)

  2. Nou, na 10x verliezen was ik er meestal wel weer klaar mee. Winnen deed ik toen nauwlijks, tegenwoordig ook niet veel en toch vind ik het leuk om te spelen.

    Ik vind het voordeel van de vele series dat er een hoop te draften valt, helaas doe ik dat vaak online en te weinig bij een gathering. De herfst en winter lenen zich beter voor de kartonnen avonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *