Mijn account

BUDGET DECK: ROBOTS AND RESEARCHERS

Glacian, een artificer uit het Thran Empire, is altijd op zoek naar nieuwe uitvindingen. Een van zijn uitvindingen is een Golem bodyguard die hij Armix noemt. Samen zijn ze niet te stoppen! En laten wij nou precies dat in de praktijk brengen met een budget precon commander deck genaamd Robots and Researchers. Een deck dat draait om goedkope artifacts. En terwijl Glacian fijn zoekt voor ons naar de beste artifacts bouwen wij tegelijkertijd door aan een gruwelijke bodyguard die heel, heel sterk zal worden! Hoor je de bouten op zijn lichaam al aanschroeven en de banden draaien?

Budget: € 40,58
Decklijst: Click

glacian-powerstone-engineer
armix-filigree-thrasher

commanders

Laten we eerst inzoomen op onze commanders. Glacian, onze ‘godfather’ heeft een hoge mana value, hij is dus voornamelijk bedoeld voor wat later in het spel. Als een 3/6 is hij behoorlijk zelfreddend en met zijn ability gaan we gebruik maken van onze artifacts. Ieder artifact geeft ons een kijkje in de kaarten die gaan komen waarbij we er één mogen behouden. De rest verdwijnt in onze graveyard en aangezien dit deck bomvol artifacts zit gaan we daar natuurlijk later gebruik van maken. Armix, een 3/2 Golem zal eerder zijn kunstje mogen doen en deze gaan we agressief inzetten. Veel aanvallen, veel discarden en hopelijk een groot deel van de tegenstanders leger alvast slopen. Ook Armix heeft een hoge synergie met aanwezige artifacts en zorgt er ook voor dat artifacts naar de graveyard zullen verdwijnen door zijn discard ability. Zie je onze strategie?

Doel van het deck: veel artifacts op het veld en in de graveyard om dankzij de synergie agressief te winnen met Armix óf een van de andere kaarten die sterker worden naarmate we meer artifacts hebben.

creatures

We hebben bewust gekozen voor behoorlijk wat creatures, natuurlijk voornamelijk artifacts zodat zowel Glacian als Armix meer voordeel behalen uit hun abilities. De creatures zijn op te delen in een aantal categorieën.

Goedkoper maken!
Laten we beginnen bij de creatures die goedkoper worden om te casten naarmate we er meer op het veld hebben liggen. Broodstar en Thought Monitor houden van veel artifacts en kunnen late game voor zeer weinig op het veld worden gelegd. Beiden hebben ook nog eens flying en door hun abilities hebben we er ook nog een zéér sterke attacker bij óf kunnen we twee kaarten rapen. Filigree Attendant is eveneens een creature die houdt van veel artifacts en zorgt met flying voor een sterke aanvaller. Metalwork Colossus is een krachtige 10/10 die late game misschien wel gratis kan worden gecast en ook nog eens sterk interact met het graveyard thema van dit deck. Uiteindelijk zorgt ook Emry, Lurker of the Loch voor die graveyard synergy en kunnen we middels haar andere artifacts die we door onze commanders daar hebben geplaatst uit de graveyard halen. Om algemeen ook nog te zorgen voor het goedkoper maken van onze creatures hebben we bijvoorbeeld Etherium Sculptor toegevoegd, een solide creature die early game al voordeel heeft.

Graveyard Synergy
Een andere categorie zijn de creatures die sterke synergy hebben met onze graveyard óf graveyard triggers (commanders), zoals Disciple of the Vault, een 1/1 voor 1 zwarte mana, die early game al kan bijdragen aan het verlies van levens van onze tegenstander(s). Daarnaast zal Fain, the Broker ervoor zorgen dat we zonder onze commanders kunnen bijdragen aan het doel van dit deck óf Armix bijvoorbeeld nóg sterker kan maken. Daarnaast zorgt hij voor wat meer mana (treasures) en artifacts op het veld. Omdat we veel kaarten in onze graveyard gaan krijgen door onze commanders en andere kaarten kunnen we een kaart als Silas Renn, Seeker Adept natuurlijk goed gebruiken.

Krachtpatsers
Goedkoper maken is natuurlijk prima, maar we willen ook krachtpatsers! Denk bijvoorbeeld aan Master of Etherium óf Runaway Trash-Bot. Beiden worden sterker bij veel artifacts in het spel óf in de graveyard. Traxos, Scourge of Kroog is een solide 7/7 die in beurt 4 al kan zorgen voor een machtspositie en door zijn synergy met historic spells (artifacts) zullen we hem vrijwel iedere beurt kunnen gebruiken! En natuurlijk kan dit deck niet zonder Steel Overseer, de kaart die al onze artifacts sterker maakt!

Artifact makers
Grim Hireling is een creature die goede synergy heeft met onze commander (Armix) omdat hij in de basis hetzelfde doet en zorgt voor nóg meer artifacts (treasures) op het veld! Academy Manufactor, die ervoor zorgt dat onze treasure spells/abilities nóg meer voordeel hebben (zoals ook bv. Fain, the Broker óf Grim Hireling) en we nóg meer artifacts op het veld krijgen! De Marionette Master creëert servo’s (lees: artifacts) voor ons en draagt eraan bij, net als Disciple of the Vault, dat onze artifacts zorgen voor het verliezen van levens van onze tegenstanders. Myr Battlesphere geeft ons eveneens extra artifacts maar heeft ook nog eens voordeel van de eigen gecreëerde artifacts. Een van de betere kaarten uit het deck is Ruthless Technomancer, iemand die ons artifacts geeft maar ook zorgt voor het vullen van onze graveyard en Sharding Sphinx en Whirler Rogue maken voor ons weer fijn thopters en Undercity Scrounger geeft ons weer wat extra treasures (artifacts).

Mana
Uiteraard hebben we een aantal creatures meegenomen die kunnen zorgen voor mana zoals Burnished Hart. Ornithopter of Paradise komt altijd als geroepen wanneer we geen island of swamp rapen en Palladium Myr helpt ons direct met mana voor onze talloze colourless spells

Destroy & Counter
Meteor Golem is een solide removal maar is enkel op 1 target te gebruiken (of we halen hem terug uit de graveyard?). Mirrorshell Crab geeft ons altijd de mogelijkheid tot een counter of een body.

sorceries & instants

Met onze sorceries en instants gaan we fijn door met waar we gebleven waren, maar gaan we ook wat bescherming voor onszelf inbouwen. Counterspells zoals Arcane Denial en Spell Swindle kunnen ervoor zorgen dat onze commanders of powerhouses niet worden vernietigd en geven ons tegelijkertijd nog een tweede voordeel. Of een extra kaart óf nóg meer artifacts in de vorm van treasures. Verder gaan we natuurlijk nóg meer artifacts maken, zoals met Their Number Is Legion (die ons ook nog fijn extra leven geeft!) of met Masterful Replication (die eventueel ook nog een tweede versie maakt van een powerhouse. Natuurlijk maakt Urza’s Command ook nog artifacts (een Construct die enorm sterk kan zijn óf een powerstone token) maar deze is wat variabeler in te zetten.

We gaan natuurlijk ook nog wat boardwipes meenemen in ons deck, zoals met Terisiare’s Devastation (die ons overigens ook nog meer artifacts geeft!) en met Their Name Is Death die uiteraard voor ons niet zo vervelend zullen zijn.

Rise and Shine zorgt ervoor dat onze artifacts (we willen hem natuurlijk casten met overload) onverslaanbaar zijn. Geen enkel deck kan zonder carddraw, dus kaarten zoals Monumental CorruptionThoughtcast, Deadly DisputeReality Heist en Windfall zijn fijne kaarten om meer kaarten te rapen of andere kaarten te vinden en uiteraard in synergy (zoveel mogelijk) met het aantal artifacts dat we op dat moment op tafel hebben liggen.

artifacts

Ahhh… eindelijk. De artifacts! Waar ons deck écht om draait. Zonder er te veel over te roepen voegen we natuurlijk klassiekers als Sol RingArcane Signet en Commander’s Sphere direct toe.

Nog sterker worden!
We hebben, als onze strategie goed gelopen is, al heel veel kracht op het veld. Maar om er zeker van te zijn voegen we kaarten toe zoals bijvoorbeeld Cranial Plating. We voegen ook Gilded Pinions toe die onze creatures niet persé sterker maakt maar een powerhouse wel flying geeft, zo kan Armix opeens wel héél veel damage doen. Nettlecyst geeft onze vliegende Armix (eventueel) nog meer kracht (wellicht lethal commander damage?). Thieves’ Tools geeft ons een extra artifact maar maakt onze Armix ook nog eens unblockable. Prototype Portal laat ons meerdere keren bepaalde krachtpatsers uit ons deck spelen óf bijvoorbeeld de Steel Overseer zodat ons leger écht onverslaanbaar wordt.

Carddraw
We willen veel kaarten rapen! Buiten de Commander’s Sphere, helpen kaarten als Etherium Astrolabe (vullen we tevens onze graveyard mee) en Mind Stone ons enorm. Reckoner Bankbuster heeft een leuke carddraw mechanic en geeft ons daarnaast nog een extra artifact. Treasure Map // Treasure Cove geeft ons meerdere extra artifacts, maar laat alle Treasure Tokens ook nog eens nuttig zijn voor om extra kaarten te rapen! 

Destroy
Executioner’s Capsule geeft ons de mogelijkheid om een target (weliswaar nonblack) uit te schakelen. Nooit fout!

Overigen
Prized Statue geeft ons tweemaal een extra artifact en we voegen The Underworld Cookbook toe omdat we er een artifact token voor kunnen krijgen maar ook zodat we uit onze graveyard wat creatures terug kunnen halen. Trading Post is een diverse kaart waarmee we leven kunnen krijgen en eventueel een blocker kunnen maken. Waar wij hem voornamelijk voor willen gebruiken is de carddraw óf de graveyard synergy. De Vat of Rebirth heeft een prima synergy met de graveyard triggers (fijn kaarten terug halen!) en de Wayfarer’s Bauble is een prima kaart om onze manapool te fixen. Als laatste hebben we de Wondrous Crucible toegevoegd voor enige bescherming en het -hopelijk- krijgen van een extra powerhouse!

enchantments

Criminal Past kan onze Armix (of Glacian) nog veel sterker maken doordat het een graveyard synergy heeft met alle kaarten die Glacian er naartoe heeft gebracht (of Armix zelf). En hoewel Mirrodin Besieged een erg ruwe tweede ability heeft willen wij hem voornamelijk gebruiken voor de eerste ability, namelijk het verkrijgen van een extra artifact voor iedere artifact die wij casten! Phyrexian Scriptures is een prachtige boardwipe en maakt van een van onze creatures (wellicht Glacian zelf?) een artifact zodat die van alle synergy mee kan genieten en The Antiquities War is een potentiële instant win doordat we met veel treasures, thopters en al het andere mooie spul mogen aanvallen.

lands

De meeste lands spreken voor zich en tappen voor blauwe, zwarte, double of colourless mana. Er zijn natuurlijk een aantal uitzonderingen. Access Tunnel en Rogue’s Passage maken onze powerhouses unblockable en Bojuka Bog zorgt ervoor een van onze tegenstanders geen graveyard meer heeft. Buried Ruin heeft synergy met onze gevulde graveyard en haalt een artifact terug naar onze hand en Foundry of the Consuls en Mishra’s Factory maken voor ons nog meer artifacts. Als laatste is Phyrexia’s Core nog een fijn landje om onze graveyard nog wat extra te vullen.

En dan heb je dus een deck wat draait om artifacts. Groot, veel en agressief! Gebruik vooral Armix maar durf ook terug te vallen op andere sterke creatures. Durf je graveyard te vullen en maak gebruik van alle triggers die het deck je geeft. Wij garanderen dat je kan winnen!

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *