Mijn account

dungeons & dragons, is het nou écht zo moeilijk?

The Gobl-Inn - DND

“Het is zo moeilijk, ik weet niet waar ik moet beginnen!”, iets dat ik geregeld hoor wanneer ik het over Dungeons & Dragons heb met anderen. Mijn antwoord is dan vaak: “Dat valt reuze mee hoor”, maar klopt dit wel? Is het allemaal écht zo moeilijk of overdrijven we daarin? Interessant om wat dieper op in te duiken…

wat als ik het fout doe?

Mensen die nog niet spelen maar wel de interesse hebben óm te spelen zijn vaak bang om fouten te maken, althans naar mijn ervaring. Ik nodig ze wel uit om eens mee te kijken maar ik merk dat ze twijfelachtig zijn. Mijn antwoord is dan ALTIJD: “Maak je geen zorgen, je kan bij Dungeons & Dragons niets fout doen!”. Als Dungeon Master (DM) zie ik het als mijn taak om -nieuwe- spelers te begeleiden en fouten maken is daar uiteraard onderdeel van. Het belangrijkste, een echte dooddoener, is dat plezier hebben voorop staat.

“Maar jij kent de regels… wij zijn allemaal nieuw, jij hebt makkelijk praten”.

“Misschien, maar als iedereen nieuw is, hoe weet je dan of je het fout doet?”.

Ik vergelijk het altijd met een nieuw bordspel. Mensen lezen graag de regels vóórdat ze zich wagen aan het onbekende terrein. Als er dan fouten worden gemaakt wordt het vaak afgedaan met een glimlach en een “volgende keer beter”. Deze mentaliteit ontbreekt, mijns inziens, nog bij nieuwe spelers wanneer het over Dungeons & Dragons gaat…

Als je nooit speelt omdat je bang bent dat je het fout doet, dan kun je het ook nooit goed doen…

nummers, nummers en nog meer nummers

Ergens begrijp ik het ook wel. Als je als nieuwe speler voor het eerst naar een character sheet kijkt, word je overspoeld met nummers en getallen. De grootste reden hiervoor is waarschijnlijk omdat je geen idee hebt waar al deze cijfertjes vandaan komen en waar ze naartoe dienen te gaan. Maar, geloof me, zodra je dit wél weet, valt het allemaal wel mee. Je hebt gewoon iemand nodig die je de weg wijst. Daarnaast, er zijn tegenwoordig veel handige tools die jou helpen met de berekeningen over welk cijfer je moet noteren en waar dit moet komen te staan. Je hoeft het dus écht niet alleen te doen! Dat een ander (zoals ik) bij alles wél weet waar, hoe, wat en waarom, betekent natuurlijk niet dat jij ook zo gek moet zijn. Als Dungeon Master (DM) zou ik dit ook nóóit van een speler verwachten, behalve dan dat de speler na een aantal sessies wel weet waar het op de character sheet staat.

“Wat is jouw passive perception?”

“Waar staat dat?”

Liever niet.

“Wat is jouw passive perception?”

“Hoe bereken ik dat?”

Ik zal je altijd helpen!

boeken, boeken... al die boeken!

“Al die boeken…moet ik die dan allemaal kopen en lezen?”.

“Nee, natuurlijk niet!”.

Je hebt eigenlijk al voldoende aan het Player Handbook (PHB), maar online kan je natuurlijk ook bijna alles wel terugvinden. Het boek geeft je veel opties én uitleg om iedere sessie mee te kunnen spelen. Eenvoudig hè? Als je ooit de rol van Dungeon Master (DM) wilt invullen heb je wat meer nodig, maar laat dat vooral nog even achterwege. Begin bij het begin en dat is best te doen! Ook al lijkt dat niet zo. Pak wat te eten en drinken en kijk een paar video’s op YouTube, er is voldoende te zien! Op een kleine avond ben jij al klaar om de wereld van de fantasie te betreden, beloofd.

miniatuurtjes, huisje en kaarten

“Oke, niet te veel boeken dus, fijn. Maar ik moet wel allemaal die miniatuurtjes en huisjes kopen, dat kost veel geld”.

“Klopt, veel te duur. Maar het is allemaal extra”.

Juist, zelfs dat heb je niet nodig. Een miniatuur is natuurlijk tof, maar een propje papier voldoet ook al wanneer je er een smilie op tekent (bij wijze van spreken natuurlijk). Dungeons & Dragons kan je zo wild maken als je wenst, maar het hoeft niet. Wanneer jij een aantal gummibeertjes op tafel plaatst en roept dat dit de Goblins zijn die je aanvallen staat dat vrijwel garant voor een lach.

“Wie de sterkste Goblin verslaat mag de gummiberen opeten!”.

Je zal verrast staan hoe actief de spelers zullen zijn in het verslaan van de vijand. Als Dungeon Master (DM) is dit natuurlijk eenvoudig te doen, maar jij kan ook een gummibeer gebruiken voor jouw karakter in plaats van een dure miniatuur. Alles bij Dungeons & Dragons draait namelijk om verbeelding… dat maakt het ook zo mooi. 

conclusie

Dungeons & Dragons lijkt veel en het kan intimiderend, moeilijk en duur overkomen. In de werkelijkheid is het allemaal oppervlakkig. Oefening baart kunst en net als bij andere bordspellen óf kaartspellen is het een kwestie van tijd investeren. Laat je niet tegenhouden en ga er gewoon voor. Mijn ervaring is dat de community erg behulpzaam is en het echt wel accepteert als je fouten maakt. Je zal, na verloop van tijd, merken dat de regels geen probleem meer gaan zijn en dat jij een net zo grote avonturier wordt als alle anderen. Sterker nog… het avontuur wacht op jou… waar wacht jij nog op?

Handige URL’s voor starters

D&D Beyond: https://www.dndbeyond.com/ (regels van classes/spells en meer)

Roll20: https://roll20.net/ (opzoeken van spells van classes en evt. spelen online)

Installeer op jouw telefoon de Fifth Edition Character Sheet app! 

Dit artikel is geschreven door Lex, een Loyalist van The Gobl-Inn. Heb jij leuke ideetjes voor een artikel? Wordt ook Loyalist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *