Mijn account

best practises voor nieuwe dungeon masters

The Gobl-Inn - DND Artikel 1-1

Het creëren van een onvergetelijke Dungeons & Dragons (D&D) campagne vereist het beheersen van bepaalde vaardigheden. Elke Dungeon Master (DM) heeft zijn eigen stijl. Of dit nu is samengesteld door jarenlange speelervaring of uit onderbuikgevoel van een nieuwe DM, er zijn een aantal best practices die voor elke DM belangrijk zijn! Deze vaardigheden zullen je helpen om een meeslepend en boeiend spel te creëren voor jouw spelers. In dit artikel zullen we deze strategieën kort doornemen. In Juli 2023 zal er een nieuwe editie van de DM Tool beschikbaar komen waar we dieper op de best practices in gaan.

Grondige voorbereiding

Een goede voorbereiding is onmisbaar voor een succesvolle D&D campagne. Investeer tijd in het bestuderen van de regels, de setting en de lore van je gekozen campagne of wereld. Consequentheid van de wereld en spelregels is een van de belangrijkste onderdelen. Het maakt niet uit of een regel misschien niet helemaal RAW (Rules as Written, volgens het boekje) en meer RAI (Rules as Interpreted, volgens de DM) wordt gespeeld, zolang dit maar consequent wordt aangehouden.

Plan belangrijke verhaallijnensignificante locaties en belangrijke niet-speelbare personages (NPC’s) van tevoren in. Laat echter ruimte over voor de keuzes van de spelers en spontane improvisatie.

Deze basis legt een stevig fundament voor je sessies en stelt je in staat om je aan te passen aan onverwachte keuzes van de spelers zonder dat je de volledige campagne moet herschrijven.

betrek de spelers

D&D is van oudsher een strakke Dungeon Crawler en voornamelijk gericht op gevechten met fantastische en gevaarlijke monsters, maar tegenwoordig bij de meeste groepen geëvolueerd van roll-play naar role-play. Dat wil zeggen minder focus op de gevechten en mechanics van het spel, meer focus op de interactie tussen de karakters en het verhaal. Hoewel D&D daar niet altijd even goed op aansluit, is dit wel waar de meeste speelgroepen zich op richten.

Moedig actieve deelname en bijdrage aan het verhaal aan van de spelers. Begrijp de achtergronden, doelen en motivaties van de personages van je spelers en verweef ze in de campagne. Betrek spelers door middel van jouw enthousiasme, gepassioneerde vertelling, memorabele NPC’s en betekenisvolle keuzes met gevolgen. Deze zijn allen belangrijk maar dit laatste punt wil ik alvast even highlighten. 


Het doorzetten van gevolgen voor de handelingen en keuzes van de spelers is vitaal om je spelers geïnteresseerd te houden in het spel. Wanneer de spelers in-game de resultaten zien van hun acties leidt dit tot betrokkenheid. Nu hoeft dit geen direct resultaat te zijn, het kan zelfs achter de schermen gebeuren, maar zodra er geen in-game reactie of gevolg komt op de handelingen van de spelers zijn ze er snel klaar mee. 
Betrokkenheid zorgt ervoor dat spelers geïnvesteerd zijn en volledig opgaan in de spelwereld.

balans tussen uitdaging en beloning

Het vinden van de juiste balans tussen uitdaging en beloning is cruciaal voor een spannende D&D campagne. Pas encounters en obstakels aan op basis van de vaardigheden en niveaus van de spelpersonages. Bied een mix van combat encounters, puzzels, sociale interacties en verkenning aan om verschillende speelstijlen te accommoderen. Sommige spelers zullen het bijvoorbeeld leuker vinden om met de puzzels en dungeons bezig te zijn terwijl anderen liever in de spotlight staan op cruciale momenten voor het verhaal.

Vergeet niet om passende beloningen te bieden, zoals magic items, goud of iets karakter-specifieks, om de prestaties van spelers te stimuleren en te belonen.

onvergetelijke npcs

NPC’s spelen een cruciale rol bij het vormgeven van de wereld en de interactie met spelers. Investeer tijd in het ontwikkelen van interessante en onvergetelijke NPC’s. Geef ze een unieke persoonlijkheid, achtergrondverhalen en doelen

Gebruik accenten (hoe moeilijk het ook is), maniertjes en vurige beschrijvingen om ze tot leven te brengen. Onvergetelijke NPC’s kunnen begeleiding bieden, avonturen aanbieden, als bondgenoten fungeren of geduchte vijanden zijn, die allen beter in het geheugen van de spelers kunnen blijven zitten en de campagne zo meer diepgang krijgt.

improvisatie omarmen

Hoewel planning belangrijk is, is flexibiliteit en improvisatievermogen eveneens van groot belang. 
Spelers nemen vaak onverwachte paden of bedenken creatieve oplossingen die hoogst waarschijnlijk niet overeenkomen met je vooraf bedachte plannen. Je kan zeker een terugvalplan bedenken voor de terugval van de terugval van het terugvalplan, maar uiteindelijk houdt het op of meer specifiek, houdt de tijd op die jij kunt investeren in de voorbereiding…!

Pas je aan en denk snel. Maak gebruik van je kennis van de spelregels, de wereld en haar bewoners om te reageren op de acties van de spelers door nieuwe ontmoetingen, puzzels of plotwendingen te improviseren.
Soms zijn de geïmproviseerde delen juist de interacties die de spelers het beste onthouden. Luister ook naar de plannen van de spelers. Het kan zijn dat wat je verzonnen hebt, nóg beter kan zijn met iets wat een van de spelers op dat moment verwacht dat gaat gebeuren en hardop roept.

Lo and behold my friend 😉

Mocht je af en toe wat hulp nodig hebben of weet je niet zo goed wát je moet verzinnen, gebruik dan de hulp van random tables uit de boeken of iets wat je zelf vooraf hebt gemaakt. Pay it forward to future-you. Vaak wanneer je bezig bent met het beschrijven van de improvisatie brengt je brein je naar het volgende aanknopingspunt toe.

Mocht het nu zo zijn dat je echt de draad kwijt bent en je hele voorbereiding kan uit het raam, wees niet getreurd want de spelers weten niet wat jij hebt voorbereidt. Dus wanneer ze niet voor keuzes A, B of C gaan, steek het in een ander jasje en laat het een paar sessies later alsnog terugkomen. Ook wel bekend als de Quantum-Ogre, deze encounter bestaat op meerdere plaatsen tegelijk.. 🙂

Deze flexibiliteit zorgt voor een dynamische campagne die wordt gedreven door de spelers!

creëer sfeer!

Het creëren van de juiste sfeer kan de verdieping in je D&D-sessies aanzienlijk verbeteren en is naar mijn mening onmisbaar.

Gebruik muziek, geluidseffecten, sfeerverlichting of rekwisieten om de juiste stemming te zetten voor verschillende scènes of encounters. Vertrouw ook op het vermogen van de speler om de Theatre of Mind (verbeeldingsvermogen) te gebruiken. Zij hebben een computer in hun hoofd zitten die veel intenser scénes kan genereren dan dat je met Battlemaps, miniatuurfiguren of programma’s zoals Midjourney kan neerzetten. Op het moment van schrijven dan, the future is now old man. 

Schilder dus levendige mentale beelden door middel van sfeervolle beschrijvingen en meeslepende verhalen.
De Verhalenverteller is niet zomaar een archetype..

leren van anderen

Betrek jezelf bij andere DM’s waar je kan. Wordt onderdeel van de Community, deel ideeën, vraag om feedback en leer van hun ervaringen.  Leren van anderen kan je vaardigheden verfijnen en nieuwe benaderingen van verhalen vertellen en om spelregels en mechanics te introduceren opleveren.

Onthoud dat het DM zijn een voortdurende reis van leren en groeien is. 

Elke campagne en sessie bieden een kans om te verbeteren. Door deze best practices te volgen en er gewoonte van te maken, kun je boeiende D&D-campagnes creëren die een blijvende indruk achterlaten op je spelers. Vraag maar eens aan een D&D speler wat ze het grappigste of leukste moment in hun D&D carrière vonden. Ze hebben er allemaal wel minstens één!

Dus hoe indrukwekkend en overweldigend het misschien soms kan lijken, schroom niet, pak je dobbelstenen, laat je verbeelding de vrije loop en begin aan een episch avontuur als een meesterlijke Dungeon Master!

Om op de hoogte te blijven van onze nieuwste ontwikkelingen en nieuwe designs voor D&D, volg onze Social media kanalen via de buttons onderaan deze pagina, houd de Discord in de gaten of meld je aan voor onze nieuwsbrief. 

Zou je graag nog wat meer tips willen, kom gerust in contact via Discord.

Geniet van je avonturen in het spel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *